Vad heter straff i basket?

En straff i basketboll är en överträdelse av en av spelreglerna. Om en spelare begår ett straff kan han eller hon få en teknisk foul eller till och med bli utvisad från matchen. Vanliga straff i basketboll är bland annat resning, dubbeldribbling och defensiva fouls. Det är vanligt att se olika straff i NBA och om du vill lära dig mer om dessa i praktiken så kan du streama NBA matcher.

Foul

En teknisk foul ges till en spelare som begår en osportslig handling, t.ex. genom att argumentera med domaren eller använda ett olämpligt språk. En teknisk foul resulterar i att motståndarlaget får två frisparkar och får bollen i sin ägo efter att straffet har utdömts.

Försvarsfel inträffar när en försvarsspelare kommer i kontakt med en anfallsspelare medan bollen är i spel. Dessa fouls delas vanligtvis in i två kategorier: personliga fouls och lagfouls. Personliga fouls innebär olaglig fysisk kontakt mellan spelare, t.ex. knuffning eller hållning, medan lagfouls innebär osportsligt beteende av hela laget. I båda fallen tilldelas motståndarlaget frisparkar och bollinnehav när en straff har utdömts

Utvisning

Utvisning från en basketbollmatch sker när en spelare begår ett särskilt allvarligt brott mot reglerna, vilket vanligtvis innebär fysisk kontakt eller extremt olämpligt språkbruk. Detta resulterar i att de avlägsnas från planen för den matchen och kan också resultera i att de blir avstängda för ytterligare matcher beroende på hur allvarlig överträdelsen är.

En utvisning sker om en spelare begår flera överträdelser eller fysisk kontakt som kan skada en annan person. Om en spelare kastas ut från matchen får han eller hon inte återvända och måste lämna planen omedelbart.

Dubbeldribbling

Dubbeldribbling inträffar när en spelare tar mer än två steg utan att dribbla bollen. Om detta sker får det andra laget bollinnehav. Dubbeldribbling är när en spelare försöker dribbla efter att redan ha etablerat kontroll över bollen med båda händerna på den. Konsekvensen för dubbeldribbling är också förlust av bollinnehav till det andra laget. Försvarsfel inträffar när en spelare har fysisk kontakt med en annan spelare när denne försöker försvara eller fånga upp bollen. Detta resulterar i en frispark och bollen tilldelas motståndarlaget.

Straff som kast

Sen finns det ju också straffar i basket som består av två kast som varje lag kan ta till sig. Detta kallas straffkast och sker när bollen går utanför banan eller vid en överträdelse som motiverar en sådan åtgärd. Ett straffkast består av att en spelare från varje lag turas om att kasta bollen i korgen i ett försök att göra poäng. Det lag som har det högsta totala antalet poäng i slutet av denna sekvens vinner bollinnehav.

I basketboll ges straffkast till spelare som bryter mot en eller flera regler under matchen. Dessa överträdelser omfattar fouls, tekniska fouls, defensiva fouls, dubbla dribblingar, utvisningar och straffkast. Varje situation resulterar i olika konsekvenser för antingen den felande spelaren eller deras lag, inklusive förlust av bollinnehav och frisparkar för motståndarna. Att veta vilka straff det är viktigt för att spelarna ska kunna spela spelet på ett säkert och rättvist sätt.

Lämna en kommentar